Passive inntekter: Tjene penger uten å løfte en finger?

Passive inntekter oppstår når du gjør en jobb én gang, som du får betalt for flere ganger. Vi viser deg hvordan du kan tjene passive penger.

Passive inntekter
24. mai 2024 av 🤑 BLI RIK / Hvordan tjene penger

Drømmen om å tjene penger uten å gjøre noe lever fortsatt. Mange ønsker å få noe for ingenting, men det folk ikke forstår når det gjelder passive inntekter, er at det ofte ligger en formidabel innsats bak.

Passive inntekter er ikke bare å tjene penger uten å gjøre noe, men å tjene penger på noe man allerede har gjort.

Det finnes mange måter å tjene passive inntekter på:

For eksempel kan man få passive inntekter ved å

 • leie ut en bolig og få inntekter fra husleie. Du får faste inntekter hver måned fra leietaker, og det innebærer ikke noe jobb, det eneste du gjør er å leie ut boligen din.
 • skrive en bok, og få honorarer i mange år etterpå.
 • lage en populær sang, og tjene penger fra Spotify uten å løfte en finger
 • selge et patent, men kreve royalties i evig fremtid, og dermed få muligheten til å tjene penger mens du sover.

Passive inntekter finnes også på internett

Her er noen tips til hvordan du kan tjene penger på en passiv måte via internett:

 1. Passiv blogging: Det er ikke bare de som driver aktive blogger som tjener penger på internett. Noen blogger har ikke vært oppdatert på månedsvis, enkelte blogger ikke på flere år. Likevel kan inntekter fra disse bloggene størmme inn, alt etter hvilket tema bloggen omhandler. Les om blogging.
 2. Nettbutikk som lever sitt eget liv: Ved å bruke dropshipping-avtaler kan du praktisk talt lage nettbutikker som lever sitt eget lit. Det du gjør er å finne leverandører (produsenter og grossister) som tilbyr såkalte dropshipment-avtaler, det finner hundrevis om ikke tusenvis av selskaper som tilbyr slike avtaler, og du kan bokstavelig talt legge inn millioner av varer i nettbutikken din, selv om du ikke eier en eneste av disse varene. Dette er helt lovlig, og praktiseres også helt eller delvis av mange norske nettbutikker allerede (men du må ofte grave dypt i salgsbetingelsene for å oppdage det!). For deg som nettbutikk-eier har dropshipping kun fordeler: Det er billig/gratis, du kan få utrolig mange varer i nettbutikken, og det beste av alt: Du trenger aldri pakke en vare, sende varen til kunde, eller ta imot returnerte varer - alt dette skjer gjennom din leverandør som du har dropshipping-avtale med. Les mer om hvordan du kan starte en nettbutikk som går av seg selv.
 3. Trading i sosiale investeringsnettverk: Det å kjøpe aksjer eller å spekulere i priser på valuta eller råvarer er noe som krever mye tid, dersom man skal gjøre alt selv. En mulighet er å i stedet benytte en forvalter til å ta seg av denne jobben, eller å sette pengene i et fond. En annen mulighet som ikke er like kjent, er å benytte sosiale investeringsnettverk. Ved å bruke populære sosiale investeringsnettverket kan man se og følge med på hva millioner av andre tradere velger å kjøpe, og man kan kopiere de beste i dette nettverket. Det fungerer på samme måte som et fond, bare at man handler i derivater, og man har større frihet i å velge sammensetning av hva man skal handles eller hvilken risiko man skal ta. Dette er ikke risikofritt, og det anbefales at man setter seg inn i risikoen før man begynner.
 4. Apps er en passiv inntektskilde: De som utvikler apps trenger ikke jobbe med applikasjonen hele tiden (apps er de små miniprogrammene som finnes til iPad, iPhone, smartmobiler og nettbrett). Når du har en app tilgjengelig for salg, vil den kunne bli funnet av brukerne gjennom søkesystemet til appsbutikken, og du trenger ikke nødvendigvis bruke mye ressurser på markedsføring, dermed kan din lille apps-forretning gå helt for egen maskin. Lær hvordan du kan lage lage apps.
 5. Passive inntekter fra internett: Få "steder" er det så gode muligheter til å tjene passive inntekter som på internett. Det er ikke verdens enkleste ting å opprette inntektskilder som gjør det mulig å "tjene penger mens du sover osv", men mulig er det likevel. Les om noen mulige måter å tjene penger fra internett, mye av dette kan bli passive inntekter.
 6. Fotokameraet ditt kan gi deg en passiv inntektskilde: Er du en sånn passe god hobbyfotograf er det nok til at du kan tjene penger på å selge bilder. Du blir kanskje ikke millionær av dette (med mindre du er ekstremt produktiv), men hvis du tar mange bilder, og får godkjent disse i mange forskjellige bildedatabaser, vil det garantert være mulig å tjene litt penger på dette. Finn ut mer om hvordan du kan tjene penger på bildesalg over nettet.
 7. YouTube som passiv inntektskilde: Noen av de største navnene på YouTube tjener millioner av kroner i året på blant annet provisjoner fra reklameinntekter og annet. Vi har skrevet en kort innføring i hvordan du kan tjene penger på YouTube.
 8. Facebook og passive inntekter: Hvis du vil tjene mye penger fra nettet, så er Facebook et bra utgangspunkt. Her finner du millioner (eller har det blitt milliarder nå?) av brukere som du kan pushe dine eller andres produkter på. Markedsfør dine egne tjenester (hvis du har en nettbutikk eller blogg), eller finn en måte å skape reklameinntekter for andre via Facebook og få provisjoner på dette. Det finnes utallige måter å tjene penger på Facebook.
 9. Passiv inntekt fra glemte hjemmesider: En gammel nettside er ofte ikke den største inntektskilden, men av og til kan det komme brukere inn på sider som ikke har vært oppdatert på flere år, så lenge de ligger indeksert i søkemotorene. Du må selvfølgelig tjene mer enn hva det koster å ha en hjemmeside tilgjengelig på nettet, men det er ikke så mye. For å tjene penger på dette må du først lære deg å lage hjemmeside.

Fordelene med passive inntekter

Passive inntekter er behagelig. Du kan tjene penger når du er på ferie eller når du sover. Du våkner opp om morgenen og ser at du har tjent for eksempel 500 kroner mens du lå sovende i sengen. Eller når du kommer hjem fra ferie, og oppdager at dine passive inntekter dekker alle utgiftene på ferien.

Det mange ikke forstår, er at passive inntekter krever arbeidsinnsats, på samme måte som alle andre måter å tjene penger.

Dette er ikke en magisk måte å få inntekter på, det er bare en annen form for inntekter. Noen får betalt i form av timelønn - hvor mange timer de jobber avgjør inntekten. Eller man får betalt en fast månedslønn.

Andre igjen har provisjonsbasert lønn, typisk for blant annet selgere. Passive inntekter er et inntektssystem som skiller seg fra alt dette.

Ulemper med passive inntekter

Selv om passive inntekter byr på mange fordeler, har det også sine klare ulemper.

Tenk på forfatteren som setter seg ned å skriver en bok. 500 sider senere og forfatteren har fortsatt ikke tjent en krone. Når boken har kommet i salg, og kanskje blir en bestselger, så vil pengene strømme inn, men det er selvfølgelig ikke garantert at man vil tjene noe penger i det hele tatt.

Dermed løper forfatteren en risiko, ettersom man kanskje kaster bort mye tid på en bok som aldri vil gi inntekter. Slik er det med mange former for passive inntekter, det er ikke noe rosenrødt i alle tilfeller. Noen ganger lykkes, andre opplever fiasko. Vi vil uansett påstå at mange av alternativene ovenfor byr på fantastisk attraktive inntektsmuligheter. Disse inntektene kommer såklart ikke av seg selv, men når man først har skapt en passiv inntektskilde, vil man forstå verdien.

Alternativer til passive inntekter

Annet bra alternativ til passive inntekter, er inntekter der du får betalt flere ganger for samme jobb.

Tenk på foredragsholderen på et betalt seminar som holder foredrag for 100 personer, og som får betalt 800 kroner per hode, inntekten på dette blir 80.000 kroner. Hadde han hatt enkeltundevisning ville han tjent kun 800 kroner.

Kanskje har du en tilsvarende ide, der du kan få betalt flere ganger samtidig for en jobb du gjør? Du finner mange måter å tjene penger på hos oss.

På vår hjemmeside får du en full oversikt over ideer som kan gi deg gode inntekter.