Starte bedrift og drive eget firma

Start bedrift og bli rik. Lær om å drive eget firma; den vanligste veien til rikdom.

starte bedrift egen bedrift firma
24. mai 2024 av 🤑 BLI RIK / Tjene penger og bli rik

En av de viktigste forutsetningene for å bli rik er å kutte ut mellomleddet. I stedet for å jobbe for andre, jobber du for deg selv. Ikke jobb for sjefen, men bli din egen sjef i stedet.

Imidlertid er det ikke det å drive egen bedrift noe som passer for alle.

Hvem kan starte egen bedrift?

Det er fristende å si at alle kan starte opp for seg selv. Alle og enhver! Virkeligheten er nok ikke så enkel.

La oss ta følgende eksempel:

En god snekker kan starte opp sin egen bedrift, i stedet for å jobbe for en arbeidsgiver. Ett problem er imidlertid at selv om du er en god snekker, betyr ikke det at du er god på å skaffe kunder. Ergo, du må ikke bare være en god håndtverker, men du må også ha evnen til å skaffe deg kunder på egenhånd.

Du må ha kompetanse for å drive egen bedrift!

Som du ser, kreves det kompetanse på flere områder før du kan starte bedrift:

  • Fagkunnskap: Du må ha fagkunnskap som omfatter bedriften din og dine produkter/tjenester.
  • Kunnskap om "business": Du må ha generell kunnskap om å drive forretninger. Du må ha kunnskap om hvordan du tilegner deg kunder, og hvordan du driver et selskap.
  • Være en leder: Skal du ha ansatte må du ha lederevner.
  • Økonomi: Selv om du ikke skal føre eget regnskap må du ha økonomisk kunnskap.

Overnevnte punkter berører bare overflaten. Vi kunne også lagt til at kreative evner er viktig, at du må ha et brennende ønske om å tjene penger, at du har visjoner og evner til å analysere fremtidig utvikling av markedet du opererer i. Mye mer kunne vært nevnt.

La andre jobbe for deg - og du trenger ikke være en mester i alt!

Fagkunnskap og grunnleggende forståelse av forretinger er helt nødvendig, men du kan også kjøpe kompetanse. Har du ikke tid, ressurser, eller rett og slett mangler kompetansen på et område selv, er det fullt mulig å outsource, leie inn eller ansette andre til å gjøre jobben.

Etter hvert som du har bygget opp din bedrift, er det på tide å redusere ditt engasjement i bedriften. Målet må være å la bedriften "gå av seg selv". La andre gjøre arbeidet, samtidig som du høster inn profitt til din private lommebok.

En bedrift må tjene penger for å overleve

Det å starte en bedrift handler mest om å tjene penger. Det handler kanskje også om å skape sin egen arbeidsplass; å oppnå noe stort i næringslivet; å jobbe for en god sak; å skape arbeidsplasser; osv. Men mest av alt handler det om å tjene penger. Ikke glem det.

En bedrift som ikke tjener penger vil gå konkurs. Bedrifter som ikke tjener penger fortjener ikke å eksistere. Om markedet ikke vil betale for deres produkter og tjenester til en pris som gjør at bedriften går med overskudd, så vil bedriften ganske enkelt gå konkurs.

Unntak til regelen: Non-profit organisasjoner er ikke ment til å gå med overskudd. Veldedighet er for så vidt i en kategori for seg selv, og en av de få gangene man ikke kan måle suksess i penger. Et annet unntak er statssubsidierte bedrifter.

Formaliteter ved å starte egen bedrift

Forretningsidé er utgangspunktet ditt. I en eller to setninger, svar på følgende: Hva skal du selge? Hvem er kundene dine, leverandørene dine, og konkurrentene dine? Hva er unikt med din forretningsidé, eller: Hvorfor skal noen velge å bli kunde hos deg? Hvilket problem løser din bedrift?

Oppfølgende spørsmål om forretningsideen: Når du har en konkret forretningsidé har du utgangspunktet klart. Spør deg så: Er dette noe du kan leve av, kan du få en anstendig lønn av dette? Ønsker du selv å kjøpe dine egne tjenester? Kan du tjene penger regelmessig? Er ideen din forenelig med dine personlige verdier?

Selskapsform er en ting du må tenke på helt i starten. De vanligste selskapsformene er:

  • Aksjeselskap (krever 100.000 kroner i aksjekapital, gunstigste selskapsform om du søker investorer eller ønsker å ta opp lån i banken via selskapet)
  • Enkeltpersonsforetak (større personlig risiko men ingen etableringskostnad)
  • NUF (Norsk registrert utenlandsk foretak hvis selskapet har en avdeling i utlandet, koster ca. 5000 kroner å registrere et NUF, da inkludert utenlandsk postadresse og advokathjelp)
  • DA (delt ansvar mellom deg og en annen person)

Registrering av selskapet gjør du enkelt ved å gå til brreg.no (Brønnøysundregisterets nettsider), der kan du sende inn en elektronisk søknad. Merk at om du skal starte aksjeselskap må du ha en bankforbindelse og en revisor før du kan sende inn skjemaet.