Aksjehandel: Kan man bli rik på å kjøpe aksjer?

Lær om å tjene penger på aksjer og aksjehandel. Forstå risikoen og unngå å tape penger ved å øve deg med en gratis handelskonto og fiktive penger.

Aksjer og aksjehandel

Aksjer kan kjøpes over internett. Det er ikke alltid like lett å velge hvilke aksjer man skal investere i. Her får du et innblikk i strategier for aksjehandel.

21. november 2024 av 🤑 / Formuebygging

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).

Å handle aksjer er attraktivt for den som har penger på bok. Strategiene til verdens ledende aksjeinvestorer finner du her.

En aksje er en eiendel i et selskap. Du vil her lære om hvordan du kan begynne å tjene penger på aksjer.

Prøv aksjehandel gratis

En av de beste måtene å lære aksjehandel på er å øve seg i markedet. Dette er selvfølgelig ikke det smarteste du kan gjøre dersom du mangler erfaring. Løsningen er derfor å handle aksjer med en demokonto, slik at du ikke risikerer å tape egne penger.

Her finner du en oversikt over nettmeglere som tilbyr gratis demo av aksjehandel.

Det viktigste du har i aksjehandel er din kapital. Taper du pengene dine, mister du grunnlaget til å tjene penger i aksjemarkedet. Derfor er det så viktig å øve seg før man begynner.

Sammendrag om aksjehandel

  • Tradisjonell aksjehandel består i å kjøpe aksjer (andeler i selskap).
  • Kjøp og salg foregår via en aksjemegler, vanligvis en nettmegler.
  • Vanligvis kjøpes aksjer som er tilgjengelig på en børs, for eksempel Oslo Børs.
  • Aksjehandel foregår via en nettmegler, velg din megler med omhu.
  • Er populært alternativ til aksjehandel er valutaspekulasjon.
  • Varierende grad av risiko: Sørg for å forstå risikoen før du begynner!

Hvordan kjøpe og selge aksjer

For å kjøpe og selge aksjer er det nødvendig å handle via en megler. I dag er det desidert vanligst å benytte en nettmegler (Den tiden hvor man måtte handle aksjer via megler over telefon er for lengst forbi).

Det finnes mange nettmeglere på markedet. Det du bør se på er først og fremst pris, handelsmuligheter, og hvor god den nettbaserte handelsplattformen er.

Aksjer kan kjøpes direkte, eller de kan handles gjennom CFD-er. Sistnevnte alternativ er helt klart rimeligere (ingen kurtasje), og det gjør det lettere å gire opp sine investeringer slik at du kan handle for mer enn det du har i egenkapital. En annen mulighet med CFDer er shorting, altså at du tjener penger hvis aksjekursen faller.

Nettmeglere som tilbyr CFD-handel har blitt populære. CFD er instrumenter som tillater giring, og man bør være klar over at høy giring ikke bare medfører mulighet for høyere avkastning om dine posisjoner går i din favør, men det betyr også betydelig høyere risiko. Sørg for at du fullstendig forstår risikoen før du bestemmer deg for å investere i markedet!

Hos CFD-nettmeglere kan du handle i CFDer i blant annet norske og utenlandske aksjer, valuta, råvarer, indekser og børsomsatte fond.

Husk at trading og investering i CFDer kan resultere i tapt fortjeneste, og i verste fall kan hele det investerte beløpet bli tapt. Derfor er det viktig å sette seg inn i risikoen før man begynner å handle med CFD.

Grunnleggende om aksjehandel

En aksjehandel starter med et kjøp. Du betaler en viss sum penger i bytte mot et bestemt antall aksjer.

Et eksempel på aksjehandel

Tenk deg et aksjeselskap som er notert på børs:

  • Noen selger aksjene for 10 kroner for hver aksje.
  • Du kjøper aksjer for 1 million, og har dermed aksjer for en markedsverdi av 100.000 aksjer i selskapet.
  • Selskapet går godt, aksjonærene er fornøyde på grunn av god vekst og et bedre driftsresultat enn forventet.
  • Nå er det plutselig ingen aksjonærer som er villige til å selge for mindre enn 20 kroner per aksje.
  • Selskapet er nå verdt 10 kroner mer per aksje, og aksjen hadde doblet seg i verdi. Om du kjøpte aksjer for en million, kan du nå selge for to millioner.

Kanskje var de som solgte aksjene til 20 kroner var heldige. Dette kunne vært en historisk topp, og aksjekursen gikk aldri over dette nivået.

For like etterpå gikk det kanskje ikke så bra med selskapet. Aksjekursen kan falle, og om noen år står den kanskje i bare noen få kroner, eller selskapet har gått konkurs og alle aksjonærene som eide aksjer ville tapt sine penger.

Eksempelet viser hvordan det er mulig å tjene mye penger på aksjer, men også at man kan tape mye penger.

Slik tjener du penger på aksjer

Et av de viktigste prinsippene i aksjehandel er å begrense tapet, og å maksimere gevinsten. De gangene du tar feil, så gjør ditt beste for at denne feilen får marginale konsekvenser for din lommebok. De gangene du har rett, må du bli med oppover så lenge som mulig, men bli ikke grådig.

Aksjemarkedet er underlig. Her er noen viktige observasjoner:

  • Ikke alt som går opp, kommer ned igjen. Kjøpte du aksjer i Microsoft for 25 år siden, eller i Google for 10 år siden, vil du nok aldri se at aksjeverdien kommer ned på det nivået igjen. Noen aksjer lønner det seg rett og slett ikke å selge før du planlegger å bruke pengene.
  • Ikke alt som går ned, kommer opp igjen. Tvihold aldri på en aksje fordi du tror den må komme opp igjen. På samme måte som enkelte suksesser fortsetter oppover år etter år etter år, er det selskaper som sliter, og som går nedover, og lenger nedover, helt til de når bunnen - og selskapet er konkurs. Du taper hele investeringen.

Alle kan ikke bli rik på aksjer

Mange er vel optimistiske i aksjemarkedet. Vi må huske på at det ikke er lett å bli rik på aksjer. Det er aldri lett å bli rik. Hvis det hadde vært så lett å bli rik, så ville alle vært rikinger.

Hvis alle hadde vært rik, hvem skulle da ha vasket dassen på jobben din? Akkurat. Det går ikke. Alle kan ikke være rik, og det ikke alle kan få, det er mangelvare, og mangelvare er ofte ettertraktet. Å være rik er ettertraktet, og å tjene mye penger er noe alle (?) ønsker.

Aksjehandel kan du bli rik på, gitt følgende kriterier:

For å bli rik på aksjer må du ha kapital, og du må investere penger på en lønnsom måte. For å skape fortjeneste må du kjøpe billig og selge med gevinst. Ikke hver gang, men det må være slik at fortjenesten er langt bedre enn tapene og utgiftene.

Aksjer og risiko

Aksjehandel er risikabelt. Du må alltid spørre deg selv om investeringen er verdt risikoen.

Hvis du kan tjene 10.000 på 2 minutter ved å investere 1 million, ville du gjort det, dersom det var en mulighet for at du fikk et tap på 100.000 eller mer? Sannsynligvis ikke. Gevinsten må stå i forhold til risiko!

Kurtasje

Vær obs på kurtasje hos nettmeglere! Kurtasje er gebyret en nettmegler tar for kjøp og salg av aksjer.

Mange norske nettmeglere har ganske høy kurtasje. Minstekurtasje fra 49 kroner eller noe høyere er vanlig. Ikke la deg lure av dette tilsynelatende lave beløpet. Handler du aktivt vil kurtasjen spise opp en betydelig andel av avkastningen din!

Når man handler aksjer for mange tusen kroner, kan et beløp på 49 kroner se tilsynelatende beskjedent ut. Men selv om du kjøper aksjer for flere hundretusener, så vil dette beløpet bli betydelig i lengden.

Minstekurtasjen gjelder nemlig kun for en viss beløpsgrense, og for større beløp vil man ofte måtte betale en prosentvis andel av kjøps- og salgssummen. Det fordyrer tradingen betydelig.

Viktig å tenke på ved valg av nettmegler

En feil mange nybegynnere gjør, er å velge en dyr nettmegler. Det medfører etter hvert kostnader som gjør det vanskeligere å lykkes. Sørg derfor for lave handelskostnader ved å velg en nettmegler med minst mulig gebyrer, kurtasje og andre avgifter.

Det lønner seg med andre ord å unngå kurtasje om dette er mulig. De fleste nettmeglere har dessverre både kurtasje og noen har også andre gebyrer i tillegg.

Unntaket er kurtasjefrie nettmeglere, hvor forretningsmodellen er basert på differansen mellom kjøpskurs og selgerkurs. Dette medfører at handelen blir betydelig billigere.

Alternativer til aksjehandel

Aksjer er for deg en måte å tjene penger på ved å bruke penger du allerede har. Du kan bli rik, eller ruinert. Slik er det med all investering og trading.

Banksparing er et reelt alternativ til aksjehandel. La pengene stå i banken, du får litt renter på det. I utrygge tider kan banksparing være mer fornuftig enn aksjesparing, særlig for de som ikke har god forståelse av aksjemarkedet. Dessverre medfører beskatning av renter og inflasjon at den reelle avkastningen ved banksparing er tilnærmet null.

Valutahandel (eller forex trading) er et spennende alternativ til aksjer. I stedet for å kjøpe aksjer, kjøper du valutaer (eller veksler fra den ene til den andre valutaen, om en slik forklaring hjelper). Enkelt å forstå, vanskelig å beherske. Det er gode muligheter til å bli søkkrik i valutahandel for den som behersker det. Lær mer om valutahandel.

Råvarehandel er også et godt alternativ til aksjehandel. Kjøp derivater av råvarer. Det samme gjelder som med aksjer; du kjøper billig og selger med fortjeneste. Populære råvarederivater å investere i er olje, gull, og sølv. Vi har skrevet en artikkel om råvarehandel.

Ikke glem risikoen. Å forstå risiko er noe av det viktigste en trader kan lære seg. Lesere er selv ansvarlig for å sette seg inn i risikoen til de instsrumenter man handler i. Vi kan ikke holdes ansvarlig for tap som følge av å ha brukt informasjonen på denne siden. Vær sikker på at du forstår risikoen til de instrumenter du handler i, og les igjennom betingelsene fra nettmegler før du begynner. Bruk aldri penger som er tiltenkt andre viktige formål på trading! Det finnes ingen garantier for suksess i markedet, ettersom ingen kjenner hva fremtiden bringer. Selv ikke erfarne tradere er garantert gevinst i markedet.

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).